
Η τουλμπάχια είναι βολβώδες πολυετές καλλωπιστικό φυτό με χαρακτηριστικά στενόμακρα γκριζοπράσινα φύλλα, που όταν τα τρίβουμε αναδίδουν απαλό άρωμα σκόρδου.
Για αυτό άλλωστε στο εξωτερικό, αναφέρεται με το χαρακτηριστικό όνομα «το σκόρδο της κοινωνίας» (society garlic), κάτι που υποδηλώνει το ελαφρύ άρωμα των φύλλων της σε σχέση με το αυθεντικό σκόρδο.
Μπορεί να θεωρηθεί και σαν μυρωδικό της κουζίνας, καθώς τόσο τα λουλούδια όσο και τα άνθη τη είναι εδώδιμα και μπορούμε να τα φάμε σε σούπες, σάλτσες και σαλάτες.
Επίσης, κατά το παρελθόν, τα φύλλα της έχουν χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή τσαγιού καθώς και σε λουτρά για την αντιμετώπιση ρευματισμών.
Ξεχωρίζει και για την ανθοφορία της, από τα τέλη της άνοιξης μέχρι το τέλος του φθινοπώρου, με μικρά μωβ, ροζέ ή λευκά άνθη που εμφανίζονται πάνω σε σωληνοειδείς ανθοφόρους βλαστούς ύψους 50 – 60 εκατοστών και έχουν άρωμα που θυμίζουν υάκινθο.
Με καταγωγή από τη Νότια Αφρική και το ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας, ανήκει στην ίδια οικογένεια με τις αμαρυλλίδες και έχει προσαρμοστεί απόλυτα στις μεσογειακές συνθήκες.
Χρησιμοποιείται εκτεταμένα από τους κηποτέχνες για φύτευση σε παρτέρια και για τη δημιουργία βραχόκηπων, καθώς επίσης φυτεύεται σε γλάστρες και ζαρντινιέρες στο μπαλκόνι.
Χρειάζεται ζεστό και ηλιόλουστο περιβάλλον για να ευδοκιμήσει.
Όταν φυτεύεται σε ημισκιερές θέσεις παρουσιάζει μειωμένη ανθοφορία.
Σε κάθε περίπτωση είναι ευαίσθητη σε χαμηλές θερμοκρασίες και χρειάζεται προστασία από την έντονη παγωνιά του χειμώνα.
Προσαρμόζεται σε όλους τους τύπους των εδαφών, όξινων, αλκαλικών ή ουδέτερων αρκεί να έχουν καλή αποστράγγιση.
Όταν την φυτεύουμε σε γλάστρα στο μπαλκόνι, αποφεύγουμε την βορεινή έκθεση για να μην παγώσει το φυτό μας.
Χρησιμοποιούμε σχετικά πλατειά γλάστρα, καθώς έχει αρκετή πλευρική ανάπτυξη, και φυτόχωμα γενικής χρήσης με περλίτη για την μεταφύτευση.
Χρειάζεται τακτικά ποτίσματα καθώς θέλει αρκετή εδαφική υγρασία για να ευδοκιμήσει.
Ποτίζουμε άνοιξη και φθινόπωρο κάθε 4 – 5 ημέρες, ενώ την ζεστή περίοδο του καλοκαιριού ποτίζουμε κάθε 2 ημέρες.
Δεν είναι ιδιαίτερα απαιτητική ως προς τη λίπανση, ωστόσο η προσθήκη πλήρους λιπάσματος στις αρχές της άνοιξης, στις αρχές του καλοκαιριού και στις αρχές του φθινοπώρου βοηθάει ώστε να εξασφαλίσουμε πλούσια και παρατεταμένη ανθοφορία.
Σε αντίθεση με το σκόρδο είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό φυτό και δεν προσβάλλεται εύκολα από μυκητολογικές ασθένειες όπως το ωίδιο, ο περονόσπορος και η σκωρίαση και δεν έχει ιδιαίτερη ανάγκη προστασίας.
Δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις σε κλάδεμα, καθώς το μόνο που απαιτείται είναι η απομάκρυνση των ανθικών στελεχών στα τέλη του φθινοπώρου όταν αρχίσουν να ξεραίνονται.
Αρ. Γ.Ε.ΜΗ.: 46371122000.