
Η στέβια είναι πολυετές φυτό, γνωστό και ως μελόφυλλο ή γλυκό φύλλο της Παραγουάης.
Περιέχει μια ουσία, την στεβιόλη, που έχει υψηλή γλυκαντική δύναμη, για αυτό χρησιμοποιείται ως γλυκαντική ουσία αντί της ζάχαρης.
Μπορούμε να την καλλιεργήσουμε σε γλάστρα ή στον κήπο και να συγκομίσουμε τα φύλλα της για να γλυκάνουμε τον καφέ, το τσάι μας ή για να τα χρησιμοποιήσουμε σε διάφορα σπιτικά γλυκά.
Χρησιμοποιείται φρέσκια, αλλά και αποξηραμένη, στο φαγητό, σε σαλάτες, σε γλυκά, σε ποτά και σε ροφήματα.
Η ποσότητα που απαιτείται είναι ελάχιστη λόγω της υψηλής γλυκαντικής δύναμης που έχει.
Δεν προσθέτει θερμίδες σε αυτούς που την καταναλώνουν και γι’ αυτό επιλέγεται σε δίαιτες για μείωση του βάρους.
Τέλος, τα γλυκαντικά από στέβια μπορούν να καταναλωθούν και από διαβητικούς, καθώς δεν περιέχουν υδατάνθρακες.
Δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις ως προς το έδαφος που θα φυτευτεί, αρκεί να έχει καλή αποστράγγιση.
Άλλωστε είναι φυτό που στο φυσικό του περιβάλλον φυτρώνει σε αμμώδη, μικρής γονιμότητας εδάφη στις άκρες ποταμών και ρεμάτων.
Δεν αντέχει ιδιαίτερα το χειμερινό ψύχος και γι’ αυτό σε βόρειες χώρες αντιμετωπίζεται ως μονοετής καλλιέργεια.
Πάντως στην Ελλάδα μπορεί να καλλιεργηθεί ως πολυετές φυτό και να επιβιώσει όλο το έτος, εάν φυτευτεί σε προστατευμένο μέρος από την παγωνιά και τους βοριάδες.
Στα πρώτα στάδια ανάπτυξης, θα χρειαστεί μικρά και συχνά ποτίσματα για να ριζώσει καλύτερα κατά τη μεταφύτευση.
Στη συνέχεια, απαιτηθεί συχνό πότισμα την περίοδο του καλοκαιριού.
Όσον αφορά τη λίπανση της, η ενσωμάτωση μικρής ποσότητας λιπάσματος μια φορά το μήνα κατά την περίοδο της άνοιξης είναι επιβεβλημένη.
Μπορεί να συγκομιστεί τρεις μήνες μετά την μεταφύτευση στον κήπο ή στη γλάστρα, την περίοδο λίγο πριν από την άνθιση.
Χρειάζεται αυστηρό κλάδεμα στις αρχές του φθινοπώρου για να δώσει ξανά νέα βλάστηση την επόμενη χρονιά.
Οφέλη της στέβια:
Αρ. Γ.Ε.ΜΗ.: 46371122000.