
Είναι η πιο διαδεδομένη ποικιλία οινοποιίας στη χώρα μας.
Απαντάται και με τα ονόματα Κουντούρα άσπρη, Δουμπραίνα άσπρη, Σακέϊκο, Σαββαθιανό, Σταματιανό, Λοϊσίμα.
Συνιστώμενη ποικιλία για τις περιοχές των νομών Αττικής, Εύβοιας, Βοιωτίας, Μαγνησίας.
Φύλλο μέτριο έως μεγάλο, σφηνοειδές, πεντάλοβο, παχύ, με την κάτω επιφάνειά του καλυμμένη με πυκνό ασημί χνοασμό.
Μισχικός κόλπος σχήματος λύρας.
Σταφύλι απλό, σπάνια διπλό, μέτριο έως μεγάλο, κυλινδρικό – κωνικό, πυκνό.
Ράγα σχεδόν σφαιρική, μέτριου μεγέθους.
Φλοιός με κιτρινόχρυσο χρώμα.
Σάρκα μαλακή, ελαφρά αρωματική.
Λευκή ποικιλία αμπέλου με αξιοσημείωτη αντοχή στην ξηρασία και τις ασθένειες.
Ζωηρή, παραγωγική (συνήθως δύο σταφύλια στον καρποφόρο βλαστό, στο τέταρτο και πέμπτο κόμβο) με καρποφόρο και τον τυφλό οφθαλμό.
Τα πρέμνα μορφώνονται σε χαμηλό κύπελλο και δέχονται κλάδεμα βραχύ (1/2).
Το γλεύκος της ποικιλίας χρησιμοποιείται για την παρασκευή διαφόρων τύπων, καλής ποιότητας οίνων, τον γνωστό ρητηνίτη (ονομασία εκ παραδόσεως) και ξηρού οίνου ονομασίας προέλευσης ανώτερης ποιότητας («Κάντζα»).
Ακόμα, το Σαββατιανό οινοποιείται μονοποικιλιακά ή σε blend με άλλες τραγανές και αρωματικές ποικιλίες, όπως το Ασύρτικο κι ο Ροδίτης.
Τα κρασιά από Σαββατιανό διαθέτουν διακριτικά αρώματα φρούτων, όπως το αχλάδι, το πράσινο μήλο και το ροδάκινο, και λουλουδιών.
Πολλές φορές παρουσιάζουν ένα βοτανικό χαρακτήρα ή ορυκτές νότες.
Στο στόμα είναι καλοδομημένα με σωστή ισορροπία και καλή επίγευση.
Το πέρασμα από βαρέλι δίνει μια άλλη διάσταση στην ποικιλία ενισχύοντας τα αρώματα από ώριμα κίτρινα φρούτα και αποξηραμένο βερύκοκο.
Η εμπειρία και η έρευνα έχει αποδείξει ότι το Σαββατιανό από αμπέλια με μικρή παραγωγή και τρύγο τη σωστή χρονικά στιγμή έχει τεράστιες δυνατότητες για την παραγωγή κρασιών με αρωματική ένταση και γευστικό πλούτο.
Τώρα πια μπορούμε να μιλάμε για την νέα γενιά Σαββατιανών.
Προέρχονται από αμπέλια μη αρδευόμενα, με μικρές αποδόσεις (400 κιλά/στρέμμα), από κλήματα μέσης ηλικίας 50 ετών σε συνδυασμό με σύγχρονα οινοποιεία.
Ξεχωρίζουν για τη δυνατότητα παλαίωσης, την εξαιρετική οξύτητα και συνεχώς αναγνωρίζονται σε διεθνείς διαγωνισμούς.
Η πλήρης ωρίμανση των σταφυλιών τοποθετείται στο δεύτερο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου.
Αρ. Γ.Ε.ΜΗ.: 46371122000.