
Το μελισσόχορτο είναι ένα θαμνώδες αρωματικό φυτό που συναντάται στην περιοχή της Νότιας Ευρώπης, της Μεσογείου, και στην Κεντρική Ασία.
Γνωστό και ως μελισσοβότανο ή κιτροβάλσαμο, έχει γρήγορη ανάπτυξη και ύψος που συνήθως υπερβαίνει το ένα μέτρο.
Τα φύλλα του μελισσόχορτου είναι ωοειδή και οδοντωτά και αναδίδουν μια ήπια μυρωδιά λεμονιού.
Θεωρείται μελισσοκομικό φυτό, καθώς τα λευκά άνθη του προσελκύουν τις μέλισσες για το νέκταρ τους, την περίοδο του καλοκαιριού.
Χρησιμοποιείται για ροφήματα, ζεστά ή παγωμένα, κυρίως σε συνδυασμό με άλλα βότανα, όπως ο δυόσμος, η μέντα και η ματζουράνα.
Συχνά χρησιμοποιείται ως αρωματική ύλη σε παγωτά.
Στη μαγειρική, τα φρέσκα φύλλα του μελισσόχορτου χρησιμοποιούνται ψιλοκομμένα στην κουζίνα σε σαλάτες, σε μαρινάτες, σε πέστο και σε πιάτα με ψάρι.
Αναπτύσσεται σε ποικίλης σύστασης εδάφη, αν και προτιμά δροσερά και γόνιμα, αρκεί να στραγγίζουν ικανοποιητικά και προτιμά τις ηλιοφανείς θέσεις.
Πρόκειται για ανθεκτικό φυτό στις υψηλές θερμοκρασίες, ωστόσο είναι σχετικά ευαίσθητο στις πολύ χαμηλές και στους παγωμένους βοριάδες.
Επειδή έχει γρήγορη και δυναμική ανάπτυξη, είναι καλύτερα να φυτεύεται μόνο του στη γλάστρα, ενώ όταν φυτευτεί σε βραχόκηπους, το επιλέγουμε στις πίσω φυτεύσεις σε απόσταση τουλάχιστον μισό μέτρο από τα άλλα αρωματικά φυτά.
Στα πρώτα στάδια ανάπτυξης θα χρειαστεί μικρά και συχνά ποτίσματα για να ριζώσει καλύτερα, ενώ στη συνέχεια θα απαιτηθεί συχνό πότισμα την περίοδο του καλοκαιριού.
Όσον αφορά τη λίπανση, η ενσωμάτωση μικρής ποσότητας λιπάσματος αζώτου και κοπριάς ή κομπόστ, δυο φορές την περίοδο της άνοιξης είναι επιβεβλημένη.
Συγκομίζεται στην έναρξη της ανθοφορίας στα τέλη της άνοιξης, ενώ μπορεί να δώσει κι άλλες φορές συγκομιδή μέσα στο καλοκαίρι.
Πρέπει να κλαδεύεται αυστηρά στις αρχές του φθινοπώρου για να δώσει νέα βλάστηση.
Οφέλη του μελισσόχορτου:
Διατίθεται σε γλάστρα 2 λίτρων και σε γλαστράκι των 10,5 εκατοστών.
Αρ. Γ.Ε.ΜΗ.: 46371122000.