
Η μεγαρείτικη είναι ποικιλία ελιάς η οποία χρησιμοποιείται κυρίως για την παραγωγή λαδιού καλής ποιότητας και για την παρασκευή κονσερβών (πράσινες τσακιστές και μαύρες πατητές).
Φέρει και τις συνωνυμίες: Βοβωδίτικη, Περαχωρίτικη, Χονδρολιά βοβώδης και Λαδολιά.
Καλλιεργείται κυρίως στους νομούς Αττικής και Βοιωτίας και σποραδικά στους νομούς Κορινθίας, Αχαΐας, Αργολίδας, Αρκαδίας (περιοχή Κυνουρίας), Εύβοιας, Φθιώτιδας, Μαγνησίας, Πιερίας και Χαλκιδικής.
Αναπτύσσεται σε δένδρο πλαγιόκλαδο ύψους 5 – 8 μέτρων.
Τα φύλλα της είναι πράσινα, μήκους 6,64 εκατοστά και πλάτους 0,93 εκατοστά.
Ο καρπός έχει σχήμα κυλινδροκωνικό, με τη μία πλευρά κυρτωμένη με μέσο βάρος 4,2 γραμμάρια και φέρει θηλή.
Η σχέση σάρκας προς πυρήνα του καρπού είναι 9:1.
Η περιεκτικότητα του καρπού σε λάδι φθάνει στο 21 %.
Θεωρείται ποικιλία παραγωγική και ανεκτική στο ψύχος.
Ο καρπός της ωριµάζει από τον Οκτώβριο έως και τον Δεκέμβριο.
Αρ. Γ.Ε.ΜΗ.: 46371122000.