.jpg)
Η Καρυδολιά είναι ποικιλία ελιάς η οποία χρησιμοποιείται κυρίως για την παρασκευή μαύρων ή και πράσινων μαύρων κονσερβών καλής ποιότητας.
Φέρει και τις συνωνυμίες: Καρυδοράχατη, Κολυμπάδα, Κολυμπάτη, Απολυτή, Χαλκιδικής και Κωνική.
Καλλιεργείται κυρίως στο νομό Χαλκιδικής και σποραδικά στους νομούς Φωκίδας, Φθιώτιδας, Αττικής και Εύβοιας.
Αναπτύσσεται σε δένδρο ύψους 5 – 8 μέτρων.
Τα φύλλα της είναι ανοιχτοπράσινα, μήκους 6,94 εκατοστά και πλάτους 1,40 εκατοστά.
Ο καρπός έχει σχήμα κυλινδροκωνικό, με τη μια πλευρά ελαφρά κυρτωμένη και μέσο βάρος 0,7 γραμμάρια.
Η σχέση σάρκας προς πυρήνα του καρπού είναι 6,6:1. Η περιεκτικότητα του καρπού σε λάδι φθάνει στο 14 %.
Θεωρείται ποικιλία παραγωγική και ανεκτική στο ψύχος.
Ο καρπός της ωριµάζει από τον Σεπτέμβριο έως και τον Δεκέμβριο.
Αρ. Γ.Ε.ΜΗ.: 46371122000.