
Το θυμάρι είναι λεπτό θαμνώδες φυτό με ύψος που κυμαίνεται μεταξύ 10 – 30 εκατοστά.
Χρησιμοποιείται ως καρύκευμα στη μαγειρική σε πολλές συνταγές, σε σαλάτες και σε ψητά στην κουζίνα, λόγω της δυνατής και ελαφρά πικρής γεύσης του, αλλά και του ιδιαίτερου αρώματος του.
Επιπλέον χρησιμοποιείται στην αρωματοποιία, στα στοματικά διαλύματα, για την αντιμετώπιση του πονόδοντου και στη βιομηχανία των καλλυντικών.
Ευδοκιμεί τόσο σε θερµές, όσο και σε ψυχρές περιοχές, καθώς είναι ανθεκτικό σε ψηλές και χαμηλές θερμοκρασίες.
Προτιμούμε ηλιαζόμενες θέσεις για τη φύτευση του θυμαριού, αν και μπορεί να καλλιεργηθεί και σε ημισκιερές θέσεις.
Δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις ως προς το είδος του εδάφους που θα φυτευτεί, αρκεί να έχει καλή αποστράγγιση.
Το ίδιο ισχύει και ως προς το πότισμα του.
Αρχικά, μετά τη μεταφύτευση του θυμαριού, θα απαιτηθεί συχνό πότισμα για να ριζώσει πιο αποτελεσματικά.
Απαιτεί λιγότερα ποτίσματα, μια φορά τη βδομάδα άνοιξη και φθινόπωρο, αλλά δυο φορές τη βδομάδα την ζεστή περίοδο του καλοκαιριού.
Κατά τη φύτευση του θυμαριού ενσωματώνουμε καλοχωνεμένη κοπριά και κομπόστ για να βοηθήσουμε την ανάπτυξη και ανθοφορία του.
Για λίπανσή του, απαιτείται προσθήκη κατάλληλου λιπάσματος στις αρχές της άνοιξης για να εξασφαλίσουμε καλή βλάστηση και ανθοφορία, καθώς και στις αρχές του φθινοπώρου μετά το κλάδεμα του.
Η συγκομιδή του θυμαριού γίνεται τον Ιούνιο και τον Σεπτέμβριο – Οκτώβριο κατά διάρκεια της άνθισης του.
Συγκομίζεται κόβοντας το υπέργειο μέρος του βλαστού μαζί με τα άνθη και αποξηραίνεται σε σκιερό μέρος σε θερμοκρασίες 25 – 30 °C.
Οφέλη του θυμαριού:
Διατίθεται σε γλάστρα 2 λίτρων και σε γλαστράκι των 10,5 εκατοστών.
Αρ. Γ.Ε.ΜΗ.: 46371122000.