
Η Αγουρομανακοελιά είναι ποικιλία ελιάς η οποία χρησιμοποιείται κυρίως για την παραγωγή λαδιού εκλεκτής ποιότητας.
Η ποικιλία αυτή φέρει και τις συνωνυμίες: Αγουρομάνακο και Αγουρομανάκι.
Καλλιεργείται στους νομούς Αργολίδας, Κορινθίας και Αρκαδίας.
Αναπτύσσεται σε δένδρο ύψους 5 – 7 μέτρων.
Τα φύλλα της είναι βαθυπράσινα, μήκους 6,50 εκατοστά και πλάτους 1,3 εκατοστά.
Ο καρπός έχει σχήμα ωοειδές, μέσο βάρος 3,3 γραμμάρια.
Η σχέση σάρκας προς πυρήνα του καρπού είναι 6:1.
Η περιεκτικότητα του καρπού σε λάδι φθάνει μέχρι 30 %.
Θεωρείται ποικιλία ανεκτική στο ψύχος.
Ο καρπός της ωριµάζει από τον Δεκέμβριο έως και τον Φεβρουάριο.
Αρ. Γ.Ε.ΜΗ.: 46371122000.