
Η κουτσουρελιά είναι ποικιλία ελιάς η οποία χρησιμοποιείται κυρίως για την παραγωγή λαδιού μέτριας ποιότητας.
Φέρει και τις συνωνυμίες: Κουτσουλιέρα, Λαδολιά, Λιανολιά χονδρή, Λιανολιά ψιλή, Ντόπια, Πατρινή και Πατρινιά.
Καλλιεργείται κυρίως στους νομούς Κορινθίας, Αχαΐας, Λακωνίας και Αιτωλοακαρνανίας.
Αναπτύσσεται σε δένδρο ύψους 5 – 7 μέτρων.
Τα φύλλα της ελιάς αυτής είναι βαθυπράσινα, μήκους 3,95 εκατοστά και πλάτους 0,88 εκατοστά.
Ο καρπός της έχει σχήμα κυλινδροκωνικό, μέσο βάρος 1,2 γραμμάρια.
Η σχέση σάρκας προς πυρήνα του καρπού είναι 5:1.
Η περιεκτικότητα του καρπού σε λάδι φθάνει μέχρι 25 %.
Θεωρείται ποικιλία απαιτητική σε εδαφική υγρασία.
Ο καρπός της ωριµάζει από τον Νοέμβριο έως και τον Δεκέμβριο.
Αρ. Γ.Ε.ΜΗ.: 46371122000.