
Πρώιμη λευκή, αρωματική ποικιλία με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον ως ποικιλία τα τελευταία χρόνια.
Παλαιότερα καλλιεργείτο σποραδικά στις περιοχές Ναυπάκτου και Μεσολογγίου στον νόμο Αιτωλοακαρνανίας.
Τελευταία έχει διαδοθεί στη Β. Ελλάδα, Θεσσαλονίκη – Επανομή και Χαλκιδική.
Η πλήρης ωρίμανση των σταφυλιών τοποθετείται στο δεύτερο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου.
Ως φυτό είναι μετρίας ζωηρότητας, αρκετά παραγωγική, καθώς καρπίζει άνετα σε κεφάλια των 1 – 3 ματιών.
Διαμορφώνεται εύκολα σε κύπελλο και σε κορδόνια Royat.
Τα σταφύλια της είναι αρκετά μεγάλα με ρώγες που έχουν σάρκα μαλακή.
Ο χυμός της είναι υψηλόβαθμος και με οξύτητα αρμονική, εφόσον τρυγηθεί σωστά στο στάδιο της τεχνικής ωριμότητας και με ελαφρά ιδιάζουσα αρωματική γεύση.
Δίνει κρασιά ευχαρίστα, δροσερά, αρωματικά.
Έχει το μειονέκτημα ότι προσβάλλεται πολύ από βοτρύτη.
Σήμερα, μετά από επίπονη εργασία πανεπιστημιακών καθηγητών, κορυφαίων καλλιεργητών και οινολόγων, η Μαλαγουζιά θεωρείται ευρέως ως σταφύλι παγκόσμιας εμβέλειας, που δίνει έξοχα ξηρά λευκά κρασιά.
Η πλήρης ωρίμανση των σταφυλιών τοποθετείται στο δεύτερο δεκαήμερο του Αυγούστου.
Αρ. Γ.Ε.ΜΗ.: 46371122000.