
Ο Οίκος “Οινοφίλη” το έτος 1950 κατασκεύασε και λανσάρισε στην ελληνική οινοπαραγωγική αγορά το Μουστόμετρο.
Έκτοτε η συμβολή ενός τόσο απλού οργάνου μέτρησης στην επαγγελματική ή ερασιτεχνική οινοπαραγωγή είναι τεράστια.
Αποτελείται από τέσσερεις κλίμακες:
Τρόπος χρήσης:
Σε ένα γυάλινο ή πλαστικό ογκομετρικό κύλινδρο με μούστο βυθίζετε το μουστόμετρο.
Θα προσέξετε να μην ακουμπάει στον πάτο ή στις πλευρές του σωλήνα.
Όταν θα σταματήσει να βυθίζεται και επιπλεύσει, έχετε την ένδειξη.
Το συγκεκριμένο μουστόμετρο είναι ζυγισμένο στους 15 oC.
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι αν η θερμοκρασία του μούστου σας τη στιγμή της μέτρησης είναι υψηλότερη ή πιο σπάνια χαμηλότερη υπάρχει διαφοροποίηση.
Στον πίνακα που ακολουθεί θα μπορείτε να προβείτε στις κατάλληλες διορθώσεις.
Πορεία βρασμού:
Με βάση την αρχική ένδειξη του μουστομέτρου μπορείτε να γνωρίζετε ακριβώς τη στιγμή ολοκλήρωσης του βρασμού.
Παράδειγμα: Αν οι βαθμοί μπωμέ του μούστου σας ήταν 12,αυτό σημαίνει πως θα έχει 12,5 βαθμούς οινοπνεύματος.
Στον πίνακα που ακολουθεί 12,5 βαθμοί οινοπνεύματος αντιστοιχούν σε ειδικό βάρος 993,5.
Όταν λοιπόν η ένδειξη του μουστόμετρου στη στήλη ειδικού βάρους είναι 993,5 ο μούστος σας έχει ολοκληρώσει τη ζύμωσή του και μπορείτε να τον σφραγίσετε.
Αρ. Γ.Ε.ΜΗ.: 46371122000.