
Η χαρουπιά, γνωστή και ως ξυλοκερατιά, είναι αειθαλές δέντρο με πυκνό γυαλιστερό φύλλωμα και μεγάλη καλλωπιστική αξία που φυτεύεται σε δρόμους, κήπους και πάρκα.
Είναι καρποφόρο δέντρο των ξηρών και θερμών κλιμάτων, ευδοκιμεί σε παραθαλάσσιες περιοχές στην Νότια Ελλάδα και στην Κρήτη.
Καλλιεργείται κυρίως για τα χαρούπια, τους καρπούς με την ευχάριστη, γλυκιά γεύση που περιέχουν σάκχαρα και πλήθος θρεπτικών ουσιών, από τα οποία παρασκευάζουμε το χαρουπόμελο, το χαρουπάλευρο και το παστέλι.
Επίσης, οι αλεσμένοι καρποί της αποτελούν εξαιρετική ζωοτροφή, ενώ οι σπόροι της μετά από επεξεργασία, δίνουν υψηλής ποιότητας ζελατίνη.
Το ξύλο της αποτελεί εξαιρετική καύσιμη ύλη.
Οι απαιτήσεις σε έδαφος είναι αρκετά περιορισμένες.
Θα την συναντήσουμε σε όλους τους τύπους εδαφών ακόμα και σε ξηρά άγονα πετρώδη ασβεστολιθικά εδάφη.
Η φύτευση της γίνεται σε αποστάσεις 8 – 10 μέτρα μεταξύ των θέσεων φύτευσης και των γραμμών φύτευσης.
Θεωρείται σχετικά ανθεκτικό φυτό ως προς τον παγετό.
Έχει πολύ μικρές απαιτήσεις σε νερό και πότισμα.
Μόνο τη ζεστή περίοδο του καλοκαιριού, συνιστούμε να γίνονται 2 – 3 ποτίσματα για να έχει καλύτερη ανάπτυξη και καρποφορία.
Σχετικά με τις ανάγκες της σε λίπανση, προσθέτουμε πλήρες λίπασμα, στα τέλη του χειμώνα, ενώ συμπληρωματικά μπορούν να γίνουν διαφυλλικοί ψεκασμοί, κατά την περίοδο ανάπτυξης των καρπών.
Όσον αφορά το κλάδεμα της κλαδεύεται σταδιακά και διαμορφώνεται σε σχήμα κυπελλοειδές.
Το ετήσιο κλάδεμα καρποφορίας πρέπει να είναι ελαφρό και αποσκοπεί στη διατήρηση του σχήματος του δένδρου, στην ανάπτυξη νέας βλάστησης, στην αφαίρεση των ξηρών και συμπλεκόμενων κλάδων και στην αύξηση του φωτός και του αερισμού στο εσωτερικό του δέντρου της χαρουπιάς.
Οι καρποί ωριμάζουν και είναι έτοιμοι για συγκομιδή όταν ο φλοιός αποκτά το καστανό χαρακτηριστικό χρώμα.
Ανάλογα την ποικιλία ωριμάζουν την περίοδο του φθινοπώρου από τα τέλη Αυγούστου μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου.
Η συγκομιδή των καρπών γίνεται με το χέρι ή μηχανικά με ραβδισμό.
Διατίθεται σε γλάστρα των 5 λίτρων.
Αρ. Γ.Ε.ΜΗ.: 46371122000.