
Η βαλανολιά είναι ποικιλία ελιάς η οποία χρησιμοποιείται κυρίως για την παραγωγή λαδιού εκλεκτής ποιότητας.
Φέρει και τις συνωνυμίες: Βαλάνα, Μυτιληνιά και Κολοβή.
Καλλιεργείται κυρίως στους νομούς Λέσβου όπου αποτελεί και το 70 % περίπου, Χίου και Ευβοίας (Σκύρο).
Αναπτύσσεται σε δένδρο ύψους 6 – 8 μέτρων.
Τα φύλλα της είναι βαθυπράσινα, μήκους 6,21 εκατοστά και πλάτους 1,24 εκατοστά.
Η σχέση σάρκας προς πυρήνα του καρπού είναι 4,9:1.
Είναι μέτριας παραγωγικότητας, µε ελάχιστες απαιτήσεις.
Η περιεκτικότητα του καρπού σε λάδι φθάνει στο 25 %.
Θεωρείται μία από τις καλύτερες ποικιλίες ελιάς για την παραγωγή λαδιού.
Ο καρπός της ωριµάζει από τον Δεκέμβριο έως και τον Φεβρουάριο.
Αρ. Γ.Ε.ΜΗ.: 46371122000.